Thursday, 17 April 2014

Tips Bagi Ibu Yang Menyusukan Bayi Beserta Doa Tambah Susu Ibu

Assalamualaikum w.b.t
Tidak di nafikan semua ibu-ibu yang menyusukan anak akan mengalami masalah kemerosotan susu badan kan. Tapi sebab keazaman yang tinggi nak juga menyusukan anak selagi mampu, jadi sedaya upaya kita berusaha menambahkan lagi ilmu pengetahuan tentang cara bagaimana nak menambahkan lagi kuantiti susu kita. Tak gitu kawan-kawan?
.
Okey mari kita cuba kaji dan tambah lagi ilmu tentang penyusuan secara perlahan-lahan. Bukan ibu-ibu yang dah ada baby je perlu study tapi bakal-bakal ibu juga sebolehnya perlu study seawal yang boleh tentang penyusuan supaya nanti bila dah ada baby takde lah terpinga-pinga kan :)
  Pasang niat awal-awal nak menyusukan bayi sehingga umur mereka cukup 2 tahun (mengikut syariat Islam)
  Beli alat kelengkapan menyusu bayi (beli breastpump, botol susu simpan EBM)
  Join kumpulan sokongan menyusu (macam mira dulu masa menyusukan Cyrus Dzulqarnain memang kurang ilmu dan hampir give up, tapi alhamdulillah dapat kenal dengan ramai kawan yang positif dan sentiasa memberi semangat untuk meneruskan usaha menyusukan Cyrus sehingga dia berusia 2 tahun)
  Susukan bayi sekerap yang mungkin
  Makan makanan yang berkhasiat (elakkan minum kafien, buah-buahan sitrus, alkhohol, makanan pedas dan berempah, kacang, makanan bergandum, produk tenusu, makanan laut/kerang)
  Minum air kosong sekurang-kurangnya 3 liter sehari
  Bagi ibu bekerjaya, sediakan waktu mengepam dan sila disiplin dengan jadual yang anda sudah buat (3 jam sekali)
  Elakkan stress (sangat-sangat mengganggu pengeluaran susu)
  Berzikir dan berdoa sambil tengok gambar anak supaya naik semangat untuk mengepam dengan konsisten
  Jangan merungut atau tergugat dengan rakan-rakan ibu lain yang mempunyai stok susu yang banyak. Itu secara tidak langsung akan mengganggu emosi anda seterusnya mengganggu pengeluaran susu
  Sentiasa berdoa supaya Allah SWT sentiasa memudahkan perjalanan kita untuk menyusukan anak sehingga umur mereka genap 2 tahun insyaAllah
Kawan-kawan perlu ingat tau. Perjalanan menyusukan anak sehingga umur 2 tahun sangat mencabar. Banyak perkara yang perlu di korbankan. Duit, masa tidur, tenaga. Sebab itu Allah SWT janjikan ganjaran yang hebat kepada kita. Setiap titisan susu kita kepada anak insyaAllah memberi kebaikan dan keredhaan dari Allah SWT. Amin :)
.
Hari-hari tengok muka anak comel camni gila tak semangat nak pam susu? Hahaha. Semoga perjalanan kita semua untuk menyusukan anak selama 2 tahun akan dipermudahkan Allah SWT. 

 photo sign_zpsb4ae9465.png

Jubah Menyusu Custom With Love from Amiera Hijab

Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah, selepas bisnes SNE Marketing sekarang mira dah keluarkan brand sendiri yang mana lebih menumpukan kepada ibu menyusu. Macam mana mira boleh keluarkan jubah menyusu eh? Haaa meh nak citer as simple as i can lah. Hihi.
.
Since mira memang selesa berjubah setiap hari, lepas je bersalinkan Hannah Zulaikha terasa susah teramat sangat nak menyusukan dia. Uolls bayangkan sendiri cemane rupanya nak menyusukan baby pakai jubah kan. Hahaha jenuh weh! So dari situ lah munculnya idea nak buat jubah menyusu. Tapi memula mira takde lah plan nak keluarkan brand sendiri. Just buat untuk diri sendiri je sebab mira ni size istimewa. Pendek sangat pastu kurus keding. So sangat susah nak cari baju yang menepati pawaian.
.
Mira dah start jual jubah ni lebih kurang 5 bulan. Maaf, kebanyakan jubah mira memang berkonsepkan preorder seminggu. Semua jubah lebih kepada custom made which is uolls boleh request nak labuh baju cemane. Tapi ada kala tak sampai seminggu pon jubah da siap di jahit. Tengok pada time free tailor lah yang pastinya.
.
Ok memula tayang tuan tanah kedaung dulu lah ye. Ini lah pakaian mira setiap hari. Btw, selain dari jubah mira juga jual chiffon wide shawl macam mira pakai tu. Memang labuh. Tapi boleh adjust la uolls nak pakai cemane. Nak labuh ke nak pendek sikit ke up to you babe~ (kasut tak jual harap maaf).
 
 
 
.
Ini antara koleksi NEW ARRIVAL dari Amiera Hijab. Material kebanyakan jubah kami adalah ENGLISH COTTON dan untuk plain jubah material daripada Satin very high quality. InshaAllah anda akan berpuashati dengan kualiti kain :) Jubah kami ada 2 design. Yang 1 hidden zip di tengah-tengah dada manakala lagi satu ada 2 hidden zip di sebelah kanan dan kiri dada untuk memudahkan anda menyusukan bayi. Potongan kembang ala princess memang membuatkan jubah kelihatan sangat cantik!
.
Ada ramai juga bertanya mengandung boleh pakai tak? Jawapan dia YES memang boleh sebab potongan jubah kami tidak membataskan ibu mengandung untuk pakai. So jubah ini sangat sesuai juga untuk ibu mengandung. Dan untuk wanita bujang di luar sana, jangan risau sebab sudah tentunya anda boleh melaram semua koleksi kami sebab anda boleh request untuk tidak letakkan zip menyusu pada baju.
.
Cemane cara nak order? Sebelum tu, mira hanya jual jubah ni di fanpage Amiera Hijab atau di instagram @amierahijab sahaja. Dan order hanya melalui email cyrusamiera@gmail.com
.
Jemputlah cuci mata dulu ye. Kalau berminat silakan order. InshaAllah kami memberikan penekanan kepada penjagaan aurat muslimah. Kami yakin aurat anda akan sentiasa terpelihara walaupun sedang menyusukan bayi. So tiada halangan lagi nak menyusukan anak walau di mana anda berada. Hehehe. Till then, bye darling :)

 photo sign_zpsb4ae9465.png

Monday, 14 April 2014

Punca Masalah Eyebag dan Atasinya Dengan Mask La Soul (UPDATE)

Assalamualaikum w.b.t

Entry kali ni kita nak bincang berkenaan dengan masalah yang paling famous sekarang. Eh bukan sekarang je, memang dah dari dulu lagi kot. Hehehe. Eyebag!! Ya eyebag! Siapa ada masalah sama macam saya? Kalau dulu macam-macam cara di usahakan nak hilangkan eyebag ni tapi nan ado. Result masih sama camtu lah jugak an. Eye Collagen Masak dah pakai berpuluh-puluh dah, pakai timun lah ape lah tapi tetap jugak tak dapat atasi masalah ini. Sobsss.
.
So sekarang meh kita tengok dulu apa punca-punca penyebab terjadinya eyebag ini.

      Keturunan
Cuba lihat bawah mata ibu atau ayah anda, kalau memang ada lingkaran hitam bawah mata ni, itu adalah keturunan yang diwarisi dari ibu/ayah.

   Alergi
Eye bag ini juga disebabkan tabiat menggosok kulit di sekitar mata yang gatal akibat mengambil makanan yang tidak sesuai dengan tubuh badan yang menyebabkan darah memenuhi pembuluh di bawah mata dan menjadikan bawah mata kelihatan agak gelap.

    Terlalu banyak terdedah kepada cahaya skrin pc/laptop
Sesiapa yang suka online memanjang tu jangan hairan ye kalau ada eye bag bawah mata, ini adalah disebabkan mata letih dan kurang tidur/kurang rehat.

    Anemia
Anemia bermaksud kekurangan darah/zat besi. Pada masa kehamilan atau menstruasi kulit menjadi lebih pucat kerana kurang zat besi, untuk mengatasi masalah ini anda perlulah mengambil supplemen tertentu.

    Toksin berlebihan
Ini adalah salah satu puncanya ,tabiat yang tidak mengambil pemakanan seimbang menyebabkan racun terkumpul dalam tubuh badan dan tidak dapat di cernakan dengan baik menyebabkan kulit di sekitar hitam serta nampak lebam. (sangat mencacatkan penampilan kita huwaaaa)

Okey solution dia. SNE Marketing telah melancarkan satu produk baru yang dinamakan La Soul. La Soul ni adalah masker ye adik-adik. Alhamdulillah mira dah try pakai a few times dan hasilnya memang memuaskan hati. Semalam sempat my make up artist tegur "eh kak, arini nampak lain lah. Eyebag dah takde." (cc to Anis :p) Wahhh berbunga-bunga lah hati kita bila orang tegur camtu. Masalah selama ni telah di atasi dengan jayanya yeyyy!!            

.
Masker La Soul ni di hasilkan di Korea. So boleh la fefeling muka cam orang Korea kejap. Hahaha! Penggunaan mask hanya selama 30 minit terus dapat lihat kesannya.  Antara kelebihan mask La Soul adalah :
   Garis halus diratakan
   Kedutan dapat dikurangkan
   Mengecutkan pori-pori
   Menegangkan kulit dan menjadikan kulit muda
   Kulit menjadi anjal dan licin
.
Ini pula antara testimoni berjaya selepas menggunakan mask La Soul selama 30 minit. InshaAllah mira akan usahakan untuk letak testimoni mira sendiri. Cuma sekarang sedikit kekangan masa hehehe :p
.
Btw, sekarang SNE Marketing tengah buat promosi tau. Bermula dari 24 Mac 2014 sehingga 30 April 2014. Cepat cepat cepat! Masih ada masa lagi untuk grab promosi ni! Semua pada harga ahli! Sebelum mira terlupa, 1 peket mask boleh digunapakai untuk dua kali. Means satu peket tu bahagikan dua. kalau 7pcs maknanya boleh pakai selama 14 kali!

UPDATE!!
My Own testimonial :)

7 pcs = RM155.00
15 pcs : RM270.00
30 pcs RM450.00

* FREE POSTAGE
* FREE MEMBERSHIP
* FREE GIFT

CYRUS AMIERA
SNE REGISTERED STOCKIEST
0193314022/0163334507



 photo sign_zpsb4ae9465.png
Copyright 2013-2014 | Templates Reserved for Cyrus Amiera™ | © Designed by Nurulchumel | All Rights Reserved™