Thursday, 28 March 2013

Tutorial Transfer Duit Secara Online Dari Akaun Maybank ke ASB =)

Assalamualaikum w.b.t

Tadi dok instagram gambar saya transfer duit masuk ASB then ramai yang tanya cemane nak buat. Actually since 2012 lagi saya da gunakan khidmat m2u ni if nak transfer duit ke ASB. Jimat masa dan tenaga. Tak perlu nak beratur tunggu turn nak masuk duit kat kaunter kan :) Ate, gunakanlah kemudahan yang ada uolls. Rugi la tak gunakan sepenuhnya. Hehehehe :) Ni saya tunjukkan cara cemane nak daftar. Ye uolls. Kene daftar dulu baru boleh jalankan sesi transfer bagai. So sila sediakan buku ASB kat sebelah anda untuk memudahkan rujukan. Okey. Mari kita mulakan.
.
Langkah 1.
Memula skali login la m2u as usual.
Langkah 2.
Klik ke bahagian Investment dan nampak tak ASNB Unit trust tu.
Langkah 3.
Sila klik ADD kat hujung skali. Untuk daftarkan akaun anda. 

Langkah 4.
Klik kat nama produk Amanah Saham Bumiputera then continue.
  
Langkah 5.
Baca semua sampai habis then tick kat kotak kecik tu then tekan continue.

Langkah 6.
Sila isikan kesemua maklumat yang diperlukan ye adik2 kakak2 semua

Membership no : No ASB anda
Member ID no : No ic anda ye
Members name : Nama anda

Pastu klik continue dan proceed la kan. Ape lagi :p
  
Langkah 7.
Then nanti uolls check balik la. Status dia akan pending. Usually approval dalam 2 3 hari gitu untuk status bertukar kepada Active macam saya punya tu.

Langkah 8.
So cemane nak transfer duit? Haaa bila da dapat status Active korang klik kat ASNB Payment tu dan buatlah urusan transfer seperti biasa. Yang tu xyah la saya ajar kan. Sama je macam korang transfer duit hari2 tu :)

Waktu urusan transfer pulak hanya pada waktu pejabat bermula jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang sahaja. Dia akan proses pada hari yang sama. Harus di ingat. Keje2 mentrasfer secara online sahaja boleh dilakukan ye. Kalo nak keluarkan duit sila ko beratur kat kaunter as usual. Hahahaha. Dah bagi senang lagi mau senang ke :p 
.
Ok selamat mencuba dan selamat menyimpan supaya cepat2 dapat pegi umrah/haji :)) Aminnnnnn
 
Bye!

Photobucket

9 comments:

Shafiah Abdullah said...

TQ MIRA,akak dah berjaya tadi

saidah hamzah said...

good tutorial... tQ :)
baru jek td beratur kt mbb.. pasti guna m2u je la....

Chikebum Buzz said...

Thank you ..sangat membantu .. =)

Anonymous said...

Salam,

kalau nk cek balance dlm asb tu plak camne?

Amir Hamzah Abdul Kadir said...

TQ cikgu, tp kalau blog cikgu boleh update, jgn lupa 'britao depa' register juga no h'phone agar mudah urusan TAC tuu..
Apa2 pun, thanks lot info pasai 'pending' tuu..

Farhan Zrinaz said...

Tq for this infomation. . .I will try after this

Farhan Zrinaz said...

Tq so much. .I will try later on. .

FiZ said...

alhamdulillah.membantu tutorial ni.tQ sebab but entry ni ;)

bondazara said...

TQ myra..

Copyright 2013-2014 | Templates Reserved for Cyrus Amiera™ | © Designed by Nurulchumel | All Rights Reserved™